Staklena stepeništa – Vrhunska elegancija u prostoru

Staklena stepeništa daju posebnu dimenziju prozračnosti prostoru u kome se nalaze. Izrađuju se od specijalnog ojačanog stakla u obliku staklenih ploča ili blokova. Staklena gazišta mogu se umetati u metalne ramove ili ugrađivati bez rama, u kom slučaju se pričvršćuju specijalnim nosačima za metalnu konstrukciju.

Za izradu staklenih gazišta koristi se kaljeno ili laminirano staklo. Kaljeno i laminirano staklo su sigurnosna stakla koja mogu izdržati veliki pritisak i težinu. Takođe, otporna su na mehaničke udare, grebanja i oštećenja. Najbolja kombinaciju za izradu staklenih stepenica je kaljeno-laminirano staklo koje predstavlja najotpornije staklo na različite deformacije i oštećenja.

Staklene stepenice moraju ispuniti sve kriterijume koji važe za opterećenje i dinamiku prostora po kome se hoda i gazi. Gazišta moraju biti jaka da izdrže teret svakodnevne upotrebe, uključujući otpornost na udarce i habanja. Najčešće se izrađuju od stakla debljine u rasponu od 20-60 mm. Preporuka je da statiku stepeništa izračuna stručno lice.

Modern business people walking on stairs in glass hall in office building
Glass staircase in hotel lobby

Izbor staklenog gazišta

Staklena gazišta mogu biti providna, matirana ili emajlirana (bojena). Najčešće se koriste matirana gazišta kako konstrukcija koja drži stepenice ne bi bila vidljiva. Matiran efekat postiže se peskiranjem a može se matirati cela površina gazišta ili njegov deo. Takođe, gazišta mogu biti peskirana u određenom dekoru. Peskirana staklena gazišta predstavljaju i zaštitu od klizanja.

Mat efekat mogu imati i stepenice od emajliranog stakla, a gazišta od ovog stakla mogu biti i tonirana. Emajlirano staklo je kaljeno staklo koje se pre postupka kaljenja boji željenom bojom po RAL karti. Staklena gazišta dostupna su i sa različitim motivima u digitalnom printu.

Spiralne i ravne staklene stepenice

Staklena gazišta su sve popularnije rešenje za moderne stambene i poslovne objekte. Posebno se nameću kao funkcionalno rešenje u malim prostorima jer vizuelno štede prostor. Mogu se kombinovati sa rukohvatima od inoxa ili staklenim ogradama.

Postoji nekoliko načina za ugradnju staklenih stepenica u objektu. Najčešće se povezuju sa već instaliranom metalnom konstrukcijom na podu pomoću „spider“ nosača (rupa u staklu) ili pomoću metalnih pločica. Staklene stepenice mogu bit spiralne ili ravne.

Staklena gazišta za spiralne stepenice izrađuju se u posebnim dimenzijama odnosno obliku koji prate spiralnu konstrukciju. Praktično su rešenje za prostore manje kvadrature jer je ušteda prostora dvostruka.

Spiralne stepenice zauzimaju manje mesta u odnosu na klasične, a staklena gazišta prostoru daju efekat veće prostranosti. Osim toga, staklena gazišta propuštaju svetlost što doprinosi efektu „širenja“ prostora.

Staklena gazišta za ravne stepenice obično se izrađuju kao staklene ploče u obliku pravougaonika. Najveću zastupljenost imaju u poslovnim objektima jer prostoru daju moderan i profesionalni imidž.

Pozovite Luxfer tim za sva dodatna pitanja i informacije. Naši stručnjaci osmisliće rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

modern glass spiral staircase