Staklene ograde – prvi izbor savremene arhitekture

Staklene ograde su moderno arhitektonsko rešenje, podjednako popularno u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru. Odlično se uklapaju u „open space“ koncept uređenja životnog i radnog ambijenta.

Za razliku od klasičnih ograda koje su uglavnom služile da se prostor zakloni od ostatka sveta i znatiželjnih pogleda, staklene ograde predstavljaju „otvaranje“ prema svetu. U odnosu na klasična rešenja, staklene ograde imaju niz prednosti a to su:

 • vizuelno proširenje prostora
 • bolja preglednost
 • kompatibilnost sa dizajnom pejzaža
 • veći prodor prirodne svetlosti
 • izdržljivost i velika otpornost na udarce
 • dug vek trajanja
 • brza instalacija i demontaža
 • lako održavanje
Tired business professional holding his phone over the fence edge
Business executive climbing the stairs with his carry-on

Staklene ograde za živopisno stanovanje i poslovanje

Staklene ograde imaju široku primenu i mogu se instalirati na:

 • Balkonima i terasama

Staklene ograde na balkonima i terasama su podjednako efekte kako na kućama, tako i na stambenim i poslovnim zgradama. Šire vidik i vizuelno proširuju prostor.

 • Unutrašnjim i spoljašnjim stepeništima

Staklene ograde na unutrašnjem stepeništu idealne su za male prostore jer ih vizualno povećavaju i omogućavaju različita dizajnerska rešenja. Staklena ograda na spoljašnjem stepeništu najčešće se ugrađuje na poslovnim objektima ili unutar stambenih i poslovnih zgrada.

 • Ravnim krovovima

Staklene ograde na ravnim krovovima su savršen odgovor za spoj sa prirodnim okruženjem i omogućavaju poseban doživljaj komfora i elegancije.

 • Bazenima

Staklene ograde na bazenima su praktično i elegantno rešenje kako za kućne, odnosno privatne, tako i za javne bazene. Posebno su popularne za bazane koje se nalaze na ravnim krovovima ili objektu koji ima pogled na more, reku ili drugi prirodni pejzaž.

Vrste staklenih ograda i njihova sigurnost

Staklene ograde su izdržljive i bezbedne za korišćenje. Zavisno od namene, staklene ograde dolaze sa odgovarajućim držačima, debljinom i vrstom stakla.

Najčešće se ugrađuje kaljeno, lamirano staklo koje je mašinski obrađeno sa oborenim i brušenim ivicama a dva slepljena stakla pružaju dodatnu sigurnost u slučaju lomljave. Staklo može biti u potpunosti providno, tonirano, neprozirno ili blago zatamnjeno.

Staklene ograde prema načinu ugradnje mogu biti nasadne, usadne i stanične. Nasadne staklene ograde ugrađuju se na gotov pod odnosno nosače. Kod usadne staklene ograde, profil odnosno držač se usađuje u pod, dok se stanične staklene ograde pričvršćuju nosačima na kraj balkona, terase ili stepeništa.

Prema tipu sistema, staklene ograde mogu biti kontinualne (produžavaju se) i tačkaste. Kontinualne staklene ograde sastoje se iz segmenata između kojih se ostavlja mali prostor. Tačkaste staklene ograde pričvršćuju se tačkastim nosačima u određenom razmaku dok se između stakla i poda ostavlja otvor od nekoliko santimetara.

Držači odnosno nosači stakla su diskretni a izbor zavisi od namene staklenih ograda. Postoje takođe i lučni, kao i klizni stranični sistemi za ugradnju staklenih ograda a zavisno od dizajna mogu se koristiti i lajsne i poklopci.

Pozovite Luxfer tim za sva dodatna pitanja i informacije. Naši stručnjaci osmisliće rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

Smiling businessman having phone call in city