Stakleni podovi – nova dimenzija u uređenju prostora

Samo pre nekoliko godina hodanje po staklu izgledalo je nemoguće i jako opasno. Ipak, tehnologija izrade stakla je toliko napredovala, pa je staklo danas veoma izdržljiv materijal spreman da podnese veoma velika opterećenja. Zato se staklo sreće u inovativnim i kompleksnim dizajnerskim rešenjima.

Najbolji primer ovoga su stakleni podovi. Pored funkcionalnosti i izdržljivosti estetika poda veoma je važan faktor u dekoraciji enterijera.

Podovi i gazišta od stakla danas se mogu videti u stambenim i poslovnim objektima. Stakleni podovi se najčešće koriste za pokrivanje jednog dela poda, veoma retko na celoj podnoj površini. Uglavnom se montiraju kao trake ili podijumi integrisani u podnu površinu.

Montiranjem staklenog poda ispod stepeništa ili umesto gazišta za stepenice postiže se izuzetna dekorativnost, a stepenište osvetljava i postaje dominantan element enterijera.

Stakleni podovi u prostoriju unose notu elegancije, jednostavnosti i odraz su modernog stila uređenja enterijera. Mogu biti transparentni ili neprovidni, u zavisnosti od efekta koji se želi postići. Za dodatni utisak u stakleni pod se može ugraditi dekorativna rasveta. To je razlog što se često sreću u klubovima, diskotekama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, ali i stambenim prostorijama.

Pored izrazitog vizuelnog uticaja, podovi od stakla prevashodno moraju ispunjavati sve bezbednosne građevinske norme.

LUXFER d.o.o pruža usluge proizvodnje i ugradnje staklenih podova za objekte svih vrsta i namena.

water drops on glass
Millennial woman on the glass walkway in the rooftop in a hotel, panoramic view of Madrid at night

Stakleni podovi: dekorativni, čvrsti i sigurni

Stakleni podovi doprinose osećaju lakoće i vezuju sve elemente prostora u jednu celinu.

Kod izrade staklenog poda vodimo računa da zadovoljimo sve uslove koje površina po kojoj se hoda i nosi dinamiku prostora zahteva. Stakleni pod mora biti dovoljno čvrst kako bi izdržao opterećenje, evenutalne udarce i habanja.

Isto tako, pod ne sme biti suviše klizav da bi po njemu moglo bezbedno da se hoda. Ništa manje nisu važni ni higijenski standardi, jer svaka podna površina mora biti jednostavna za održavanje.

Stakleni podovi proizvode se od specijalnog troslojnog lameliranog i posebno ojačanog stakla kako bi izdržali pritisak, težinu i visoke temperature.

Stakleni pod može biti providan ili neprovidan. Neprovidno staklo za podove dobija se peskiranjem ili emajliranjem. Ovim postupcima staklo se boji, peskira i dozira njegova transparentnost. Kreativne mogućnosti su neograničene, pa tako možete dobiti stakleni pod u bilo kojoj boji po RAL karti.

Stakleni pod montira se na konstrukciju od poliranog ili brušenog inoxa ili plastificiranog čelika u boji po želji, zaštićenog od spoljašnjih uticaja.

Pod od stakla je smelo i upečatljivo rešenje u uređenju enterijera i eksterijera, kojim se postižu  efekti minimalizma i glamura. Može se ugraditi na donjoj etaži, između spratova predstavljajući tako prozor iz jedne prostorije u drugu, na unutrašnjim ili spoljašnjim balkonima ili mostovima u enterijeru.

Naše višedecenijsko iskustvo u obradi stakla i proizvodnji nameštaja od stakla garantuju najviše standarde kvaliteta. Kontaktirajte nas i oplemenite svoj prostor inovativnim staklenim podovima.