Peskiranje stakla

Peskirano staklo je vrsta stakla koje je u potpunosti ili delimično neprozirno. Ovaj efekat postiže se postupkom peskiranja odnosno erodiranja površine stakla česticama peska pod vazdušnim pritiskom. Na ovaj način stvaraju se mikro ogrebotine na staklu i od providnog dobija se mutno staklo.

Nakon peskiranja površina stakla se zaštićuje posebnim premazima. Peskirati se može cela površina stakla ili njegovi pojedini delovi pomoću različitih šablona i motiva. Bitan prednost peskiranog stakla je velika propustljiovost svetlosti. Iako su peskirana stakla naprozirna, gubitak svetlosti je svega 7% u odnosu na obična stakla.

Ukoliko želite savršeno peskirano staklo za svoje potrebe pozovite Luxfer tim. U postupku peskiranja koristimo najsavremenije mašine i alate. Kvalitet krajnjeg proizvoda je maksimalan, usluga brza a pored toga od našeg tima dobijete stručnu podršku u vezi odabira vrste stakla i motiva za peskiranje.

Postupak peskiranja

Proces peskiranja obavljamo u specijalnim komorama pod pritiskom. Peskirati se može kako ravno, tako i savijeno staklo. U ovom postupku, čestice peska različite granulacije pod vazdušnim pritiskom i pri određenoj brzini dodiruju staklenu ploču i na taj način nagrizaju površinu stakla. Peskiranje se vrši najsavremenijim profesionalnim mašinama i najkvalitetnijim abrazivnim praškom.

Peskiranjem se može dobiti efekat matiranja, plitko graviranje odnosno različiti dekorativni elementi i motivi po izboru kupca. Matirano staklo je u potpunosti zamućeno i pruža potpunu zaštitu od neželjenih pogleda. Plitkim graviranjem dobijaju se različite formacije i brazde po već izabranom šablonu.

Peskiranje se može vršiti na svim vrstama stakla različite debljine. Peskirano staklo ima široku primenu u uređivanju enterijera i eksterijera poslovnih i stambenih objekata, a posebno za pregrađivanje prostora kada je potrebno sačuvati postojeću količinu svetlosti.

Primena peskiranog stakla

  • Kupatila i tuš kabine

Matirano peskirano staklo obzirom da je neprozirno najčešće ima primenu u tuš kabinama i prozorima kupatila. Pored toga što je dekorativno, izuzetno je i praktično jer ublažava tragove otisaka prstiju. Takođe, koristi se i za staklene paravane u kupatilima.

  • Kancelarije i radni prostori

Peskirano staklo je idealno za odvajanje radnih mesta u „open space“ konceptu kancelarija. Osim kao pregradni zid, peskirano staklo je odlično rešenje i za kancelarijska ili pregradna vrata.

Peskirana stakla su odlična za odvajanje prostora ili čekaonica u različitim poslovnim objektima kao što su ordinacije, kozmetički, frizerski saloni i drugi poslovni objekti. Takođe, praktično je i za odvajanje radnog prostora u stambenim objektima.

  • Kuhinje

U malim stambenim prostorima, pomoću peskiranog stakla može se odvojiti radni deo kuhinje od trpezarije i dnevne sobe čime se štedi prostor a obezbeđuje dovoljno svetlosti.

  • Staklene ograde i gelenderi

Peskirano kaljeno ili laminirano staklo je odličan izbor za staklene ograde. Ukoliko se koristi za ograde na terasama i balkonima omogućava s jedne strane propuštanje svetlosti, a za druge stane zaštitu od nepoželjnih pogleda.

Pozovite Luxfer tim za sva dodatna pitanja i informacije. Naši stručnjaci osmisliće rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.